NL EN
 

Past &
future.

 
 
 
 
 
 

A celebrated
history.

De Blaak. Ooit een haven, het kloppend hart van een historische economie. Later de thuishaven van de koopmansbeurs, het oude postkantoor, van een spoorwegstation en het Luchtspoor. Na de oorlog kwamen de kantoorgebouwen en werd Blaak Rotterdams epicentrum van de oude economie.

Blaak16 dateert uit die tijd. Gebouwd eind jaren ’70. Een baken van vertrouwen en zekerheid, met een citaat van Lucebert verheven tot landmark van de stad. Wie er met de trein langsreed, moest er even naar kijken. Naar het dak, naar de tekst:

‘Alles van waarde is weerloos’.

Blaak AI

Improved
environment.

In een tijd van verandering, verandert de Blaak mee. De uitstekende bereikbaarheid maakt de Blaak tot de strategisch sterkste locatie in het zakencentrum van Rotterdam. Omgeven door alle gemakken en comfort van de binnenstad en toch snel de stad uit, het is Blaak’s eigen definitie van het nieuwe werken. Blaak16 neemt op deze plek een prominente positie in. Het gebouw wordt met respect voor originele architectuur en de omgeving gerevitaliseerd tot een multifunctioneel en uiterst duurzaam kantoorgebouw (BREEAM Excellent). Met o.a. grote vrij indeelbare werkvloeren (ca 1.500 m²), een eigen parkeergarage en een rooftop office & terrace biedt Blaak16 een fantastische werkomgeving voor mensen die meer uit hun werk willen halen dan van 9 tot 5 een dak boven het hoofd.
 
 
 

Tailor
made.

 
 
 
 
 
 
 

Durable
solution.

In het Rotterdamse stadshart, midden in het zakencentrum, daar ligt Blaak16. Op nog geen 100 meter afstand van de Markthal, tegenover Station Blaak. Omgeven door de markante huisvesting van Loyens & Loeff, Stedin en het citizenM hotel. In de nabijheid van bars, restaurants en winkels. Een plek waar de energie voelbaar is, waar levendigheid de sfeer bepaalt, waar het goed zaken doen is. Het uit de jaren zeventig daterende kantoorgebouw was toe aan een ingrijpende facelift. Er is gekozen voor een duurzame reno-vatie die onder architectuur wordt uitgevoerd. Blaak16 kenmerkt zich door de openheid en het vele licht. Een royale ontvangsthal waarin de strakke lijnen van de gevels zijn doorgetrokken, vormt de entree naar de indrukwekkende kantoor-toren. Het grote glasoppervlak in de gevels zorgt voor een bijzondere lichtinval die bijdraagt aan de overweldigende beleving van het gebouw.
 
Het gebouw zal na voltooing beschikken over:

ca 14.000 m2 vloeroppervlak Begane grond + 11 verdiepingen Rooftop terrace (11e verdieping) met algemene vergader faciliteiten Nieuwe gevel met hoogwaardige materialen - Nieuwe entree Klimaatinstallatie met hoogwaardig comfort - Energielabel A+ / BREEAM Excellent Vrij uitzicht en veel daglicht Optimale bereikbaarheid met auto en openbaar vervoer 151 parkeerplaatsen in eigen garage
 
 

Centrally
connected.

 

Rotterdam
epicenter.

Blaak16 ligt zo centraal dat bereikbaarheid geen issue is. Met openbaar vervoer, met de auto, lopend, fietsend: op alle mogelijke manieren is er verbinding met de stad en de omgeving. Of u nu vanuit de richting Den Haag, Amsterdam, Utrecht of Breda komt, Blaak16 is nog geen 10 minuten rijden vanaf de ring Rotterdam.
Voor het openbaar vervoer ligt Intercity Station Blaak aan de overkant op nog geen minuut lopen vanaf Blaak16.

Getting
there.

Car

De Blaak is een doorgaande weg met een goede doorstroming wat Blaak16 voor auto’s erg goed bereikbaar maakt. Parkeren kan in de parkeergarage onder het gebouw en is exclusief voor gebruikers van Blaak16. Daarnaast zijn er in de directe omgeving meerdere openbare, merendeel overdekte parkeergarages aanwezig.

Train

Intercity Station Blaak biedt toegang tot alle (inter)nationale treinverbindingen. Via een snelle aansluiting op het Centraal Station Rotterdam is Schiphol binnen 35 minuten te bereiken en is er een uitstekende verbinding met de internationale treinen richting Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Rotterdam Centraal vertrekt ook de lijnbus die reizigers rechtstreeks naar Rotterdam / The Hague Airport brengt.

Tram / metro / bus

Ook het Rotterdamse tram, bus en metronetwerk is via Station Blaak snel toegankelijk. Hiervoor zijn verschillende opstapplaatsen aanwezig en zijn alle stadsdelen goed te bereiken.

Character.

De afgelopen decennia heeft het centrum van Rotterdam zich ontwikkeld tot een modern, groot stedelijk gebied waar vernieuwing een voorwaarde is. Dat maakt het stadshart meteen uniek voor Nederland: de historie heeft plaats gemaakt voor een gerichte visie op de toekomst.

Het Rotterdamse stadshart anno nu is een levendige mix van zakelijkheid, ontspanning cultuur en wonen. Er is ruimte voor experimenten, innovatie en een inspirerend aanbod aan kunst. Er kan genoten worden van gastronomie uit alle windstreken. En: mensen werken en wonen er graag.

Dat karakter trekt bedrijven, organisaties en bewoners aan met durf, visie en daadkracht. Precies dat wat nodig is om de toekomst met vertrouwen en overtuiging tegemoet te treden, om die toekomst vorm te geven. Zeker wat architectuur betreft.

Welke andere stad bouwt midden in het centrum een bruisende markthal? Een verrassende combinatie van architectuur, food, shoppen, werken en wonen.

FOTOMONTAGE-Blaak
 
 
 

Spot
on.

 

Center of
growth.

Bedrijven en organisaties rondom Blaak16 zorgen voor een constante reuring. Multinationals en ambitieuze start-ups werken er naast elkaar om een bijdrage te leveren aan de lokale, nationale en internationale economie. De advocatuur is er vertegenwoordigd, finance companies zijn er gevestigd, de creatieve industrie voelt zich er thuis, ICT ontbreekt niet, publieke voorzieningen en uiteenlopende vormen van zakelijke dienst-verlening vinden er een onderkomen.

In de nabijheid van Blaak16 wordt elke dag waargemaakt wat er op de tribunes van de Kuip wordt gezongen. Geen woorden maar daden: er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de stad, van het land en van de toekomst. Deze omgeving voelt als een maatpak voor ondernemende bedrijven die kansrijk willen opereren vanuit een thuisbasis waar duurzaamheid hand in hand gaat met efficiency. Die durven te kiezen voor vernieuwing, die de toegevoegde waarde van architectuur erkennen.

Dynamic
area.

Behalve veel zakelijke bedrijvigheid staat de omgeving van Blaak bekend om het veelzijdige aanbod van winkels, cafés, restaurants en andere horeca. Rondom de Oude Haven, Meent en de Pannekoekstraat is er een gezellig rumoer op de tijdstippen dat er wat gegeten en gedronken mag worden. De nieuwe Markthal aan de Binnenrotte biedt een rijkdom aan eten en drinken uit alle windstreken. En in de Hoogstraat begint een winkelgebied dat uitloopt naar de Koopgoot en Lijnbaan.
 

Project
details.

 
 
 
 
 
 
 

 

Blaak16 wordt onder architectuur duurzaam herontwikkeld tot een modern kantoorgebouw met een gezonde toekomst. Het vloeroppervlak van ca 14.000 m² is verdeeld over een begane grond met een grootse entree, 11 verdiepingen die op elke wenselijke manier kunnen worden ingericht en een rooftop met de mogelijkheid van een terras of penthouse office met een adembenemend uitzicht. In alles is nagedacht over duurzaam realiseren en beheren. Dus zijn alle installaties vervangen, wordt er optimaal gebruikt gemaakt van daglicht en is het gebouw nagenoeg energieneutraal. De bereikbaarheid is optimaal, zowel met de auto als met openbaar vervoer. Voor auto’s is een eigen parkeergarage aanwezig met 151 plaatsen.

 
 
 

Breeam
excellent.

 
Sustainable development.
Blaak16 wordt een kantoorgebouw waar kwaliteit op meerdere manieren tot uitdrukking komt. Functioneel gezien wordt het voorzien van alle comfort en gemak om dienst te doen als werk- en verblijfs-omgeving van vandaag en morgen. De maatschappelijke meerwaarde zit in het duurzame karakter van de herontwikkeling met als ambitie de realisatie van BREEAM Excellent.

Gevels met zeer hoge isolatiewaarde.
De nieuwe gevels krijgen een isolatie waarde van minimaal 4,0 m² K/W, om zodoende te kunnen streven naar een energieneutraal gebouw.

WKO en stadsverwarming
Voor het gebouw wordt er gebruik gemaakt
van een WKO-systeem met een warmte-pomp. Deze manier van koelen en verwamen gaat uit van een geleidelijke aanpassing aan warme en koude periodes. In het geval van extreme pieken wordt de verwarming uit de WKO aangevuld met stadsverwarming. Door toepassing van een WKO-systeem wordt een reductie van ongeveer 30% op het energieverbruik gerealiseerd ten opzichte van een conventionele installatie.
Warmte
Klimaatplafonds.
Deze manier van verwarmen en koelen levert een aanzienlijk lager energieverbruik dan de conventionele methoden.
Bovendien zorgt dit systeem voor een zeer comfortabel binnenklimaat met weinig temperatuurschommelingen. Doordat de verwarmings- en koelunits per stuk regel-baar zijn, kan de temperatuur ook per ruimte worden geregeld. Daarnaast is het ook mogelijk om de ramen te openen, hierbij wordt het binnenklimaat niet ontregeld.

Watergebruik
De drinkwaterinstallatie zal worden voorzien van een lekdetectiesysteem. Daarnaast zullen alle sanitaire ruimtes worden uit-gerust met waterbesparende toiletten en kranen.

Verlichting
Het gebouw wordt verlicht door middel van energiezuinige LED verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie.Het geïnstalleerd vermogen van de verlichting is ca. 50% lager dan wat gebruikelijk is, waardoor het gebouw min-der hoeft te worden gekoeld. Langs de binnengevel wordt de verlichting voorzien van daglichtafhankelijke regeling.

Sprinkler
Blaak16 wordt voorzien van een sprinkler-installatie. Met het toepassen van een sprinklerinstallatie leent het gebouw zich voor grotere brandcompartimenten en maximale indelingsflexibititeit.

PV panelen
Wij houden PV panelen als optie open. Het dakoppervlak zal dan voor het grootste deel met PV panelen worden bedekt, die de elektriciteit opwekken ten behoeve van de energieneutraliteit.

Groen dak
De mogelijkheid bestaat om tijdens de renovatie een mos-sedum dakopbouw te realiseren. Groene daken onderscheppen meer dan de helft van het regenwater. Bovendien vertragen groene daken de afstroming van het regenwater.

Download de BREEAM case study.
 
 

Contact
details.

Blaak16 is een ontwikkeling van:

Ontwikkelaar:


Architect:

Voor meer informatie:


Contact: 010 - 511 99 55

Contact: 010 - 300 48 00

Press
releases.